Upute i savjeti

 • Torte su slastice pretežito okruglog oblika. Najčešće im je temeljna smjesa biskvit.

 • U temeljnu smjesu dodaju se različiti sastojci (sastojke treba pripremiti i točno izvagati) i dodaci o kojima ovisi sama smjesa. Dodaci određuju kakva će biti smjesa, lakša ili teža, ovisi o količini dodanih sastojaka. Sastojci mogu biti npr. suho i kandirano voće, maslac, čokolada, kakao, mrvice itd.

 • Da bi torte bile sočnije i ukusnije nadjevaju se različitim kremama, slatkim vrhnjem te raznolikim voćem i marmeladama. Jedna torta može imati jednu ili više krema, po želji.

 • Količina jaja određuje veličinu torte (normalna količina je 6 jaja). Svaki dio torte naziva se "list", pa je običaj reći; pečemo tortu u listovima ili treba razrezati tortu na listove.

 • Priređenu smjesu za određenu tortu stavljamo u različite kalupe. Kalup koji se najviše koristi za pečenje je okrugli kalup sa zatvaračem. Dno kalupa može se mijenjati.

 • Prije stavljanja smjese u kalup moramo ga pripremiti. Prvo ga nauljimo ili zamastimo maslacem te posipamo lagano brašnom po dnu i stijenkama. Možemo takodjer izrezati masni papir veličine dna kalupa te ga malo zamastiti. Kad u kalup stavljamo smjesu biskvita načinjenog bez praška za pecivo ne trebamo zamastiti stijenku kalupa.

 • Prije početka pečenja torte treba paziti jer biskvitno tijesto ne smije stajati, treba ga odmah staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Od stajanja tijesto može splasnuti.

 • Torta se najčešće treba peći na umjerenoj (srednjoj) temperaturi (od 180- 200 Celzijusevih stupnjeva peče se 40- 50 minuta). Gornja i donja temperatura u pećnici treba biti jednaka. Bitno je da na početku pečenja torte temperatura ne bude previsoka jer se tijesto mora postepeno dizati i mora se napraviti mekana korica. Pećnica se nikako ne smije otvarati prvih 20 minuta pečenja da torta ne bi pala. Pečenu tortu prepoznajemo po tome jer se počinje odvajati od stijenke kalupa te probodena igla ili štapić iz torte izađu sasvim čisti. Kad je torta pečena treba je ostaviti nekih desetak minuta u otvorenoj i ugašenoj pećnici da se pomalo počne hladiti. Neka se hladi u kalupu nekih desetak minuta te je nožem treba odvojiti od stijenke i maknuti okrugli dio kalupa. Kad je torta potpuno hladna može se prerezati na listove. Reže se na listove tako da se tankim i dugim nožem.

 • Pečenu i nadjevenu tortu režemo na jednake komade, a može se izrezati na 12 i 16 komada, što ovisi o veličini torte. Na torti se mogu napraviti rezovi po kojima će se torta razrezati.

 • Na vrh torte stavljaju se razni ukrasi, koji mogu biti od voća, od raznih bombona, kreme, marmelade, čokolade, raziličite glazure itd. Ukrasi prvenstveno ovise o željama i ukusima te o spretnosti i kreativnosti pojedinca.

 • Tortu treba spremiti na hladno mjesto jer je puno ukusnija kad je hladna.

Lagani biskvit


6 JAJA
KOLIKO VAŽU 6 JAJA TOLIKO ŠEĆERA +1 VANILIN- ŠEĆER
KOLIKO VAŽU 4 JAJA TOLIKO BRAŠNA
+1 PRAŠAK ZA PECIVO
2-3 ŽLICE TOPLE VODE

 1. Najprije istućemo čvrsti snijeg od bjelanjaka.
 2. Zatim u drugoj posudi tučemo žutanjke sa šećerom i vanilin-šećerom te dodamo 2-3 žlice tople vode. Pazimo da nam je smjesa dovoljno pjenasta.
 3. Nakon toga pomalo u smjesu dodajemo brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesa će postati jako tvrda zbog toga ćemo joj dodati 1/3 snijega od bjelanjaka da malo omekša te se lakše izradi.
 4. Kad nam je smjesa kompaktna i jednolična isključimo električnu mješalicu te dodamo preostali snijeg od bjelanjaka. Moramo lagano miješati sa drvenom kuhačom da snijeg ne padne.
 5. Smjesu stavimo peći na srednju temperaturu (18o-200°C) oko 40 min.
 6. Pred kraj pečenja lagano otvorimo pećnicu te dugačkom iglom probodemo sredinu biskvita. Ako nam je igla čista tijesto je pečeno.